My little web

Online eszköztár kisvállalkozóknak

Saját honlap - hogy készülj neki?

fozes.jpeg

Nem főzni fogunk, vagy mégis? Ahogy főzésnél sokat segít, ha mindent előkészítesz, amire szükséged lehet, ez akkor sem árt, ha nekidurálod magad a saját honlapnak. 

Szóval tegyük fel, hogy eldöntötted, hogy saját honlapod lesz, mert kell és kész. Türelmetlenül belevágnál a technikai indulásba? Domain és tárhelyfoglalás, fejlesztőt keresni, vagy akár egyedül nekivágni a melónak?

Én azt mondom várj még, sokkal jobban sikerül majd minden, ha előkészíted a hozzávalókat!

Mire is lesz szükséged?

Nézzük meg, hogy mi mindennel tudsz előkészülni, hogy aztán flottul menjen minden, akár te fogsz neki egy WIX oldalnak, egy wordpress oldalnak, vagy bármely más, felhő alapú webes felület létrehozásának. Ez az előkészület akkor is kell, ha megbízol valakit a fejlesztéssel, mert úgyis kérni fogja tőled a fejlesztés egy-egy pontján. 

AMIVEL ELŐRE TUDSZ KÉSZÜLNI

Lehet hogy banális, én mindig azzal kezdem, hogy létrehozok egy mapparendszert, amiben a webes dolgokat rendszerezve tudom tárolni. Elnevezem a mappát a leendő domain név alapján és ott kialakítok egy később is jól használható struktúrát, amibe elkezdem összeszedni, lementeni ezeket a tartalmakat: 

  • ADMIN - tárhelyadatok, szerződés, levelezések, jelszavak helye.
  • ARCULAT - itt lehet tárolni a LOGÓT, a letöltött BETŰTÍPUST, a SZÍNKÓDOKAT, kreatívokat. Esetleg érdemes lehet itt egy INSPIRÁCIÓ mappát létrehozni, főleg, ha még nincs arculatod és lementeni mindent, ami mintaként szolgálhat később. 
  • SZÖVEGEK - RÓLAM szöveg, KAPCSOLAT adatok, FŐOLDAL szövege, TERMÉKLEÍRÁSOK vagy SZOLGÁLTATÁSOK szövege - ezeket mind megírhatod előre. Akár BLOG almappád is lehet és a későbbi tartaloméhes időkre jó előre megírhatsz előre néhány posztot. 
  • FOTÓK - itt külön mappába tenném az eredeti fotókat és a webre optimalizált, kicsinyített méretű fotókat, hogy a betöltési sebesség gyorsabb legyen, mert ez is a keresőoptimalizálás része! Amúgy ingyenes programokkal egy egész mappányi fotót le tudsz kicsinyíteni a kívánt méretre, szóval ez nem annyira nagy meló. Amire szükséged lehet: csakis profi PROFILFOTÓ, BRANDFOTÓK, HANGULATFOTÓK - ezek lehetnek egy fotós által készített fotók, de ha csak IMÁZSFOTÓKAT szeretnél kitenni, érdemes azokat is előre szépen összegyűjteni, pl. jogtiszta oldalakról lementeni. 
  • VIDEÓK - erre lehet, hogy indulásnál nem lesz szükséged, de az is lehet, hogy igen, egyszerű telefonos videókat is készíthetsz ami jól jöhet a közösségi média felületeken.
  • KÖZÖSSÉGI MÉDIA -  ha ügyes vagy, ide is előkészülsz, hiszen, ha erős jelenlétet akarsz a közösségi médián, akkor érdemes pl. előre megírni egy facebook posztolási stratégiát, lementeni fotókat, amiket bármikor gyorsan ki tudsz tenni, és kötődnek hozzád, esetleg GRAFIKUS POSZTOKAT, kreatívokat gyártani, stb. 

Nézd meg, mennyi mindennel elő tudsz készülni úgy, hogy még egy filléredbe sem került! Ha ez mind megvan, tehát megírod a szövegeket, fotókat gyűjtesz, esetleg készíttetsz néhány brand-fotót, profilképet magadról, kicsit előkészülsz még közösségi média tartalmakkal - nos ezután nagyon gyorsan fog menni a munka, hisz nem a weboldal összerakása közben fogsz pl. jogtiszta képekre vadászni a neten!

Ráadásul, az előkészítési fázisban sokkal inkább le fog tisztulni benned, hogy mi az egységes arculatod, a kommunikációs irányod, mi a branded esszenciája! Ha ezután ülsz le összerakni egy oldalt, vagy tárgyalni a fejlesztővel, sokkal könnyebb lesz majd minden! 

Nem beszélve arról, hogy ha más is készíti el az oldalad, és tudsz neki egy tartalom-pakkot adni, imádni fog érte, plusz nem kell ötvenszer elmagyaráznod, hogy milyen stílusú fotókat, színeket szeretnél, stb. 

A következő bejegyzésben arról fogok írni, hogy hogyan tudsz egy low-budget arculatot kitalálni magadnak, ha nincs rá pénzed, hogy profit bízz meg vele! Hol keress fotókat, hogy tudsz egyszerűen kreatívokat gyártani magadnak, stb.

Addig pedig, ha saját oldalon gondolkozol, hajrá, gyűjtögess és készülj neki! Ha jól előkészíted a dolgokat, sokkal könnyebb és gyorsabb lesz majd a folyamat! 

My little web

Webes gyorstalpaló kisvállalkozóknak. Itt a helyed, ha nincs pénzed webfejlesztőre, vagy marketingesre, ha szeretnél vállalkozásodnak online jelenlétet gyorsan és szinten ingyen!

SZERZŐI JOGOK

Az oldal teljes tartalmát szerzői jogok védik. A fotók forrása: http://pexels.com

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása