My little web

Online eszköztár kisvállalkozóknak

Mennyi az annyi?

online_oktatashoz.jpg

Na de mibe kerül, ha saját honlapot akarsz fenntartani? Mik a lehetőségek ha Te állsz neki, ha fizetsz valakinek, mennyi az éves díja az egész projektnek? Jöjjenek a számok!

Attól függően, hogy honlapod valójában milyen háttérrel mozog, a költségek teljesen mások lehetnek! A lehető legolcsóbb megoldás, ha pl. egy blog.hu rendszerhez csatlakozol, mint amilyen ez az oldal is. Elviseled, hogy az url-ben benne van a blog szócska, ugyanakkor kapsz egy egyszerűen kezelhető, jó esetben mobilbarát felületet ahol szórhatod magadból a tartalmat! Tökéletes választás, ha blogger vagy, vagy ha honlapot egyszerűen egy kapcsolati oldal, ahova néha még cikkeket is írsz. 

Wordpress oldal - ha magadnak készíted

Amennyiben van benned kurázsi és nekifogsz egy saját magad által szerkesztett WP oldalnak, költséged csupán a domain név és a tárhely éves díja, mely kb. 5-10.000 Ft évente. Bagatell, hiszen a honlap ügyfelekhez és kapcsolatokhoz segít hozzá. Aminek "költsége" van, az gyakorlatilag az időd, hiszen ha ez az első honlapod, hát jó pár napodba is belekerül, mire kész lesz az oldal.

A wordpress rendszer ingyenesen letölthető. A feltelepítés szintén nem nagy kunszt, sőt, most már a legtöbb tárhelyszolgáltatónál ingyen feltelepítik ezt, melyet az első megrendelésnél kérhetsz. Ez után egyetlen dolognak lehet költsége, az pedig a SABLON mely azt határozza meg, hogy néz ki az oldalad. 

INGYENES VAGY FIZETŐS SABLON?

 A sablon lehet ingyenes vagy fizetős. Mindkettő zip fájl, amit a wordpress szerkesztőfelületen a megjelenés fül alatt tudsz feltölteni, utána pedig testreszabni. Én már dolgoztam ingyenes és fizetős sablonnal is, és meg kell mondjam, néha sokkal jobb volt az ingyenes sablonnal dolgozni, mely nem volt akkora design-pukkanás, viszont nem is terhelte halálra mondjuk a betöltési időt... 

Egy csomó sablonnak van belépő, ingyenes változata és fizetős változata is. Az én kedvenc, ingyenes sablonomról, mellyel már számos tök szuper weboldalt készítettem, hamarosan bővebben is írok! 

Ha sablont választasz, nézd meg, hogy mennyire testreszabható! Lehet-e felhasználói felületen alakítani a fontokon, a színeken, tud-e slideshowt kezelni, stb. Olvasd el alaposan a sablon leírását és akkor nem érnek meglepetések!

A fizetős sablonok középmezőnyének költsége kb. 50-60 dollár, ezért már nagyon szuper design-okat tudsz vásárolni! 

Tehát vegyük azt a forgatókönyvet, hogy magadnak készíted el az oldalt, de fizetős sablonnal dolgozol, mert nagyon mutatós oldalt akarsz. Ez esetben a költségek:

DOMAIN NÉV - 2-3.000 Ft/év

TÁRHELY, egy átlagos oldalnál bőven elég 1000 MB - 4-6.000 Ft/év

WEBDESIGN SABLON - átlagár, tehát vannak olcsóbbak és drágábbak is - 17-18.000Ft/forever

Ezek megközelítő árak, ennyiből már tuti meglesz, de lehet ennél olcsóbb is a dolog, ha megkeresed a legolcsóbb tárhelyest, vagy egy kisebb költségvetésű sablont veszel, esetleg elhagyod és teljesen ingyenes sablonnal oldod meg a dolgot. 

Wordpress oldal, ha más készíti el Neked

Azt nem ígérem, hogy itt konkrét összeget tudok mondani, mert ahány vállalkozó, annyi ár. Lehet 50.000 Ft, 100.000 Ft akár 300.000 Ft is. Nekem elég furcsa és nem is túl korrekt, ha valaki egy WP oldalért százezreket kér, főleg, mióta tudom, hogy ez azért egy ingyenes rendszerre épül és nem feltétlenül kell hozzá programozónak lenned. 

Az ár még attól is függ, hogy miket kell tudnia az oldalnak. Ha csak egyszerű szöveges és képes tartalom van fent és mondjuk minimál design, jóval olcsóbbnak kell lennie, mintha például webshop, egyedi technikai megoldások jönnek a képbe. Bár, az utóbbiak is megoldhatók ingyenes bővítményből, szóval akár Te magad is létrehozhatod őket. Ne dőlj be ezeknek a trükköknek, hogy akár "10 menüpont" meg "könnyen kezelhető szerkesztőfelület" mert a wp ezt alapból tudja! Ezért ne kérjen már valaki plusz összegeket! A design (sablon) kiválasztásánál eleve reszponzív sablont kell választani, ami automatikusan működik mobilon is, tehát ez sem kerülhet plusz összegbe, ha a sablon eleve tudja.

Ha van benned kitartás, lelkierő és kíváncsiság, akkor vágj bele egyedül, még ha időközben fel is adod, sokkal könnyebben tárgyalsz majd egy fejlesztővel, ha már tudod, hogy néz ki belülről egy WP site, hogy kell letölteni egy sablont, stb. Ha veszel egy domaint és tárhelyet, plusz kérsz rá ingyenesen wordpress telepítést, hamarosan már ott ülsz az új weboldalad adminjában és azon kapod magad, hogy a főoldalt szerkeszted!!! Izgi, nem? 

My little web

Webes gyorstalpaló kisvállalkozóknak. Itt a helyed, ha nincs pénzed webfejlesztőre, vagy marketingesre, ha szeretnél vállalkozásodnak online jelenlétet gyorsan és szinten ingyen!

SZERZŐI JOGOK

Az oldal teljes tartalmát szerzői jogok védik. A fotók forrása: http://pexels.com

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása