My little web

Online eszköztár kisvállalkozóknak

Webokos - alapfogalmak

webpage.jpegÖsszegyűjtöttem néhány, webfejlesztés témájú alapfogalmat, melyet érdemes ismerni, ha vállalkozásodnak egy honlapot vagy weboldalt szeretnél létrehozni. A weboldalakkal kapcsolatos fogalmak, idegen szavak megijeszthetnek, ha nem vagy járatos az online világban és ezt sok webfejlesztő cég kihasználja. Olvasd el cikkemet és máris tisztulni fog a kép!

Elsőként nézzük mi is az a honlap, vagy weboldal... Amit mi a köznyelvben weboldalnak nevezük, az valójában website, webhely, vagyis egy domain címen, webhelyen lévő tartalmak együttese. (Bővebb információ a Wikipédián >>>) Az eredeti fogalomnak, a website-nak nincs magyar megfelelője, a magyar köznyelvben inkább a weboldal terjedt el, legalábbis én is így használom ezt a fogalmat.

Webfejlesztés alapfogalmak az induláshoz

 

DOMAIN

Ez a weboldal címe (webhely, url) melyet a böngészőbe írva megjelenik a weboldal. Szinte minden esetben fizetned kell érte, nemzetközi DNS szervereken keresztül foglalható le egy domain, melynek éves fenntartási díja van. Ez kb. 2000 Ft-nál kezdődik szabad (eddig még nem lefoglalt) nevek esetében, de sokan kereskednek a népszerű domain nevekkel, ezért ha valami ilyet szeretnél az komoly összegbe is kerülhet.

Ha a weboldaladnak vannak aloldalai (pl. egy idegen nyelvű oldal) akkor az általában egy aldomain-en fut. Ehhez nem kell vásárolnod egy új domain nevet, csak a domain-hez egy aloldalt létrehozni, mely gyakorlatilag egy önálló honlap lehet.

TÁRHELY

Ahhoz, hogy weboldalad megjelenjen a böngészőben, nem csak egy domain névre lesz szükséged, hanem egy TÁRHELYRE is, ahol weboldalad adatbázisa van. Ez általában egy vagy több számítógép-szerver, mely nagyon nagy mennyiségű adat tárolására képes. Weboldalad webre kerüléséhez elő kell fizetned egy tárhely-szolgáltatóhoz, ahol a szerver üzemel. Egy tárhely előfizetéssel gyakorlatilag helyet bérelsz ezen a szerveren, és amikor a látogatók beírják a böngészőbe weboldalad nevét, akkor a böngésző erről a tárhelyről kéri le az adatbázisodban lévő adatokat - vagyis weboldalad tartalmát.

FORRÁSKÓD - NYÍLT FORRÁSKÓDÚ RENDSZEREK

Ez az a programozási nyelv, melyen weboldalad íródik. A forráskód informatikai utasítások sorozata, melyeket egy tartalomhoz rendelünk. Nyílt forráskód az a jelenség, amikor egy forráskód nyílt, vagyis bárki számára elérhető és szabadon módosítható. A fejlesztő, aki a kódot írja nyíltan kezeli és szerkeszthetővé teszi a kódot.

Jelenleg a három legismertebb rendszer, melynek forráskódja nyílt, vagyis a kód letölthető, felhasználható és továbbírható a Wordpress, Joomla! és Drupal. Felhasználóbarát programok melyek könnyen kezelhetővé, szerkeszthetővé teszik a tartalmat. Ezek közül a wordpress a legnépszerűbb, mert rugalmas és számos olyan , ingyenes bővítmény van hozzá, amivel magas szintű technikai megoldások is elérhetők. 

Ezeknek a rendszereknek az a határozott előnye, hogy a szerkesztőfelületük nagyon könnyen használható, tehát programozói tudás nélkül is lehet a tartalmat módosítani, bővíteni, sőt, akár az egész oldalt létre lehet hozni egy felhasználói tudással. 

My little web

Webes gyorstalpaló kisvállalkozóknak. Itt a helyed, ha nincs pénzed webfejlesztőre, vagy marketingesre, ha szeretnél vállalkozásodnak online jelenlétet gyorsan és szinten ingyen!

SZERZŐI JOGOK

Az oldal teljes tartalmát szerzői jogok védik. A fotók forrása: http://pexels.com

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása